Hemmeligheten bak håroljing

Håroljing er et uttrykk som alltid vil bli forbundet med hårpleie. Det er kjent til alle hårelskere, berømte frisører, asiatiske kvinner og alle som holder seg oppdatert på hårstyling og hårpleietrender.

Hvis skjønnheten, helsen og tilstanden til håret er viktig for deg også, bør du absolutt lære deg hemmelighetene bak håroljing. Du vil bli overrasket – behandlingen er enkel og allsidig.

Les den viktigste informasjonen om håroljing, og snart vil du spørre deg selv – hvordan klarte håret ditt seg uten?

olejowanie-kompendium-wiedzyHåroljing – hva er det?

Det er en svært enkel behandling. Du påfører en kosmetisk olje eller en naturlig olje (tilgjengelig på parfymerier og helsekostbutikker) i håret. Oljen fungerer som hårmaske, balsam eller serum for flisete tupper. De kan også være i form av en hårmist som må sprayes i håret.

Håroljing gir mange flere fordeler enn hårbalsam eller -maske, fordi en naturlig olje er det beste og mest effektive “verktøyet” til å reparere håret fra innsiden. Den er det eneste produktet som vi kunne gi reparasjon i dybden i håret i tillegg til hårsekkene. Videre pleier håroljing hodebunnen – håret vokser seg sunt og sterkt. Behandlingen er så lett at du kan gjøre det selv hjemme. Det er ikke noe behov for å gå til en frisørsalong.

For å oppsummere: håroljing er en ekstremt enkel behandling som gir full regenerering, næring og beskytter mot enhver skade. Den hjelper også med å temme og style håret, gi glans og vakker, rik farge. Oljing er også bra for hår som ikke vokser eller som faller mye ut. Oljene hjelper med å bekjempe flass og andre hodebunnslidelser.

Butikkene flyter over av naturlige oljer. Kan du velge dem tilfeldig? Bør du velge den billigste eller den dyreste?

Er det forskjellige typer olje? Hvilke oljer bør man velge til håroljing?

Den beste og mest generelle klassifiseringen av oljene deler dem opp etter fettsyreinnholdet. Disse syrene er hovedsakelig ansvarlig for å reparere håret. De gir næring og beskytter hårstråene. De er kilde til kraftige vitaminer og mineraler som er essensielle for at håret skal vokse seg sunt og se vakkert ut. De gir næring, regenerering og har antialdrende virkning.

Vi må huske på at en spesifikk type fettsyrer matcher en spesifikk type hår. Oljene har forskjellig størrelse på partiklene. Partiklene trenger inn i håret. Tatt i betraktning at håret kan ha forskjellig tilstand, trenger spesifikke typer partikler inn i spesifikke typer hår. Det finnes følgende typer fettsyrer:

  • METTEDE – de har små partikler og trenger lett inn i håret. Følgende syrer har slike partikler: laurinsyre, myristinsyre, stearinsyre, palmitinsyre. Mettede fettsyrer kan finnes i: kokosolje, babassuolje, palmeolje. Oljer hvor hoveddelen av fettsyrene er mettede passer godt til tykt, tungt og sunt hår som trenger beskyttelse og pleie av hodebunnen.
  • ENUMETTEDE – alle syrer med partikler av medium størrelse. De er semi-gjennomtrengende syrer. Fettsyrene Omega 7 og Omega 9 hører til denne gruppen. Enumettede fettsyrer passer de fleste hårtyper – litt skadet, men ganske sunt, som trenger noe reparasjon og kontinuerlig beskyttelse. Enumettede fettsyrer finnes i følgende oljer: mandel, macadamia, sesam, camelia, moringa, buriti og aprikos.
  • FLERUMETTEDE – fettsyrer som har store partikler og som er i stand til å regenerere ekstremt tørt og skadet hår. De kalles ikke-gjennomtrengende fordi en stor mengde av dem blir værende i håroverflaten. Deres hovedoppgave er å beskytte hårstråene på utsiden og regenerere på innsiden. Fettsyrene Omega 3 og Omega 6 hører til i gruppen for flerumettede syrer. De kan finnes i følgende oljer: drue, solsikke, linfrø, gresskarfrø, Nigella sativa, mais, Saflor og pasjonsfrukt.

Det å velge riktig olje avhenger av hårets type og tilstand. En velvalgt olje vil gi håret ditt grundig reparasjon og beskyttelse. Den vil fungere som en kvalifisert lege som fjerner alle sykdommer og skjønnhetsfeil i hår og hodebunn – fra rot til tupp.

Det finnes mange metoder for å olje håret, og enhver kvinne vil sikkert finne den som paser henne. Dette er de viktigste håroljingsmetodene:

  1. Oljing av vått hår. Det er en av de mest populære metodene. Den består i å påføre en olje i fuktig hår. Du kan gjøre det før du vasker håret – påfør oljen i hodebunnen og hele hårlengden. Etter 15-30 minutter vasker du den ut med en sjampo. Du kan også påføre oljen i rent hår etter hårvask. Først håndkletørker du håret forsiktig. Så fordeler du ojen i håret, og unngår hodebunnen. Noen dråper olje er nok (maksimalt 5 ml – en teskje).
  2. Oljing av tørt hår. Dette er en svært komfortabel metode som består av å påføre oljen i tørt hår før hårvask. Gni oljen inn i hodebunnen. Du kan la den være i håret i 30 minutter, men det beste alternativet er behandling over natten. La oljen være i hele natten og vask den ut om mogenen. Oljen vil ha mye tid til å reparere skadene i hår og hodebunn.Oljing av tørt hår kan også erstatte en leave-in balsam – påfør oljen i tørt hår fra midtlengden av håret. Ikke skyll ut. Oljen vil fungere som et serum: gir umiddelbart glans og hjelper å temme og style håret. Hvis hårtuppene dine er ekstremt tørre kan du bruke oljen som et serum for skadede tupper – påfør 2-3 dråper selv flere ganger om dagen.
  3. Oljer tilsatt andre produkter. Du kan tilsette noen dråper olje i yndlingshårmasken eller yndlingsbalsamen din. Oljen vil intensivere virkningen til produktet. Den kan også tilsettes en spraybalsam – du får en oljete hårmist som kan brukes mange ganger for dagen. Du kan like gjerne ordne en slik spray selv – vann ut en kosmetisk olje med et ekstrakt av urtebrygg, aloejuice eller sitronjuice med noe vann.
  4. Håroljing i skål. Dette er en svært rask håroljingsmetode som regenererer håret i dybden og gir næring til hodebunnen. Den fungerer som en «hårvaksine». Du tilsetter en kosmetisk olje i vann eller urteinfusjon (som nesle, kammomille, glycyrrhiza, limetre). En liter infusjon krever mer eller mindre 5 ml av oljen. Blandingen av oljer og urter kan berikes med en teskje honning, aloejuice eller sitrusjuice. Hell infusjonen i en stor skål eller vaskebalje og dypp håret i den, slik at alt håret dekkes av blandingen. Du kan massere hodebunnen forsiktig – dette lar de fordelaktige stoffene trenge inn i hodebunnen. Denne håroljebehandlingen bør vare i 5-10 minutter. Så vasker du håret med en delikat sjampo.

Håroljing kan utføres om dagen – i dette tilfellet er behandlingen kortere. Påfør oljen i tørt eller fuktig hår og la den være i håret i en time eller to. Du kan også bruke oljen som et serum – gni den inn i håret eller tuppene når du føler for det. Det er det perfekte alternativet for de som er travle, hardtarbeidende og som har liten tid – du kan påføre det oljete serumet i lunsjpausen på jobb eller mens du styler håret om morgenen.

En annen håroljingsteknikk innebærer å la oljen være i hele natten. Du vil skjemme bort håret med en lang og dyp behandling. Påfør oljen i tørt hår og hodebunn, pakk håret inn i et håndkle og… legg deg til å sove. Vask det ut om morgenen.

Siden vi har nevnt hårvask…
Det finnes lite informasjon om hvordan man vasker ut oljer og hvilke produkter man skal bruke. Samtidig er det også viktig. Oljen skal kontrollere prosessene i hodebunnen, så det vil være en tabbe å vaske den ut med en sjampo som er full av kjemikalier – det vil være å kaste bort alt arbeidet til oljen. SLS og SLES er sterke stoffer som ofte er inkludert i kosmetikk for å forbedre duften og konsistensen, og for å lage skum. I daglig pleie bør du velge naturlige, delikate sjampoer og balsam som er uten SLS og SLES. De pleier ikke håret men kan irritere hodebunnen i stedet. Hvis du påfører oljen i hodebunnen må du vaske den bort etter den angitte perioden (vanligvis bestemmer du tiden). På den andre siden, hvis du påfører oljen fra midtlengden av håret og ut i tuppene kan du la den være i slik at oljen kan trenge inn i håret. Det er ikke noe behov for å vaske den av.

Virkning – det vi er mest interessert i

Gir oljing av håret umiddelbar effekt? Hvordan ser håret ut etter oljing, og hvilke resultater kan vi forvente av lengre tids bruk av oljer?

Håret vil forandre seg etter aller første oljebehandling. Hvis du vil merke at håret føles annerledes når du tar på det, bør du utføre en behandling over natten som den første oljingen. Neste dag vasker du håret og ser en total forandring – glansfulle, myke og spenstige lokker. De vil ha fått ordentlig fuktighet og er lettere å style. Hvis du utfører oljingen bare én gang, vil håret ditt se ut slik det gjorde før behandlingen. Derfor er det viktig å behandle håret jevnlig. Hver behandling gjør håret sterkere, reparerer det, styrker hårsekkene mens hodebunnen blir sunn.

Når vi beskriver virkningen av håroljing kan vi lage en veldig lang liste over fordeler:

  • håret beskyttes mot mekanisk skade
  • håroljing gir beskyttelse fra uheldige værforhold (sol, frost, sterk vind)
  • hårsekkene er sterkere slik at håret vokser seg sterkt og sunt
  • håroljing bekjemper flass og andre brysomme hodebunnslidelser
  • hårtuppene er ikke lenger tørre
  • håret blir glansfullt og spenstig
  • håret blir silkemykt
  • håret blir mindre krusete
  • håret er mer håndterbart
  • håret får næring i dybden
  • hårfargen blir finere og rikere
  • ikke mer hårtap
  • håret vokser raskere

Håroljetabber – unngå disse

Selv om oljing av håret er veldig lett å gjøre, er det noen feil du kan gjøre som vil forhindre deg fra å få resultatene du forventer.

Her er listen over de vanligste feilene du kan gjøre når du oljer håret.

  1. Påføre oljen i hår som er tynget ned av stylingprodukter. Hvis du ofte bruker stylingmousse, spray eller gelé – vask håret før du tar i olje. Stylingprodukter tetter skjellaget. Som en konsekvens kommer ikke oljen seg inn i håret.
  2. Påføre en olje som passer dårlig. Før du kjøper hårolje må du ta en nærmere kikk på håret ditt, definere porøsiteten og den generelle tilstanden. Påfører du en olje som ikke passer kan den tynge ned håret ditt og gjøre den krusete.
  3. Du må også være forsiktig når det gjelder mengden olje. En teskje av oljen er den optimale mengden som påføres i hår og hodebunn. Trenger du bare å påføre den i hårtuppene, bruker du 2-3 dråper.
  4. Oljing av fett hår. Hvis hodebunnen produserer for mye talg, blir hårfolliklene svake og håret begynner å falle ut. Derfor vil en fet olje overvelde hårsekkene enda mer. Så hvis du har fett hår må du vaske det før du påfører olje.

Hårets porøsitet – den hjelper oss å velge en passende olje

Vi velger oljer som passer tilstanden til håret vårt, derfor bør vi vite kriteriene som definerer denne tilstanden. De hjelper oss å evlge riktig olje som passer til håret vårt. Inndelingen i hårtyper er ikke komplisert. Vi kan nevne tre typer hår: lav porøsitet, medium/normal porøsitet og høy porøsitet. Porøsiteten forteller oss om tilstanden til hårets skjellag. Hvert hårstrå har et slikt skjellag.
porøsitet

  1. Hår med lav porøsitet – tykt, tungt, den sunneste typen. Det har et lukket skjellag som er tett bundet sammen. Slikt hår trenger gjennomtrengende oljer med små partikler som for det meste inneholder mettede fettsyrer. Du kan kjøpe passende produkter for denne hårtypen: kokoshåroljen Dabur Vatika, Redken Diamond Oil, Dabur Amla, Dove Serum-In-Oil.
  2. Hår med medium/normal porøsitet – tilstanden til denne hårtypen er “normal”. Det er ganske tørt, tynt; det absorberer vann og lufttørker ganske raskt. Det er lett å style. Hår med medium porøsitet kan være sunt i hele lengden, men hårtuppene kan være noe tørre. Det krever pleie – ellers blir hår med medium porøsitet lett skadet. Du kan bruke følgende produkter: L’Oreal Mythic Oil, ALTERNA Bamboo Smooth Kendi Oil Dry Oil, Moroccanoil Treatment, Bumble and bumble Invisible Oil, Kerastase Elixir Ultime, ALTERNA Bamboo Smooth Kendi Oil Pure Treatment Oil, Redken Diamond Oil, Dove Serum-In-Oil, Ojon Rare Blend Oil, Dabur Amla. Disse produktene inneholder store mengder Omega 7 og Omega 9-fettsyrer – enumettede fettsyrer med partikler av medium størrelse. Slike partikler trenger inn i hår med noe reist skjellag.
  3. Hår med høy porøsitet – tørt og skadet på grunn av forskjellige behandlinger, bleking, farging, styling. Det er tynt, sprøtt, lett å skade. Denne typen hår kan falle ut og ha flisete tupper. Det trenger intensiv pleie. Du må ta vare på det hele tiden og aldri gi opp. Du må bruke de flerumettede fettsyrene Omega 3 og Omega 6 for å regenerere hår med høy porøsitet. Konsentrasjonen av slike fettsyrer kan finnes i oljer med store partikler. Slike partikler klarer å trenge mellom det svært reiste skjellaget i tillegg til å beskytte håret. Du kan velge mellom følgende produkter: L’Oreal Mythic Oil, ALTERNA Bamboo Smooth Kendi Oil Dry Oil, Moroccanoil Treatment, Bumble and bumble Invisible Oil, Kemon Actyva Bellessere Oil, Redken Diamond Oil, Dove Serum-In-Oil, Ojon Rare Blend Oil, Dabur Amla.

Hårporøsitetstest – du trenger ikke gå til trichologen

Vi vet allerede at vi må se på håret vårt for å identifisere porøsiteten. Jo mer skadet, svakt og sprøtt håret er, jo høyere er porøsiteten. Det finnes en annen måte å identifisere porøsiteten på: ta et hårstrå og la fingrene gli langs det. Hvis det forblir glatt og jevnt – da er det sunt. Hvis det blir grovt – da har det medium porøsitet.

En annen metode er å legge et hårstrå i en skål eller et glass fylt med vann. Etter 5-10 minutter kan du sjekke hva som har skjedd med håret: hvis det synker til bunns, betyr det at du har hår med et svært reist skjellag som absorberer vann raskt. Slikt hår har høy porøsitet. Hvis håret flyter, betyr det at det tett sammenbundne skjellaget ikke lar partiklene komme inn i håret – så da er du så heldig at du har hår med lav porøsitet. Hvis håret er et sted i midten av vannivået – da har du hår med medium porøsitet.

Jo lavere håret ditt synker, jo høyere er porøsiteten.